Strona cały czas w budowie

Bazylia
Bazylia
Stosowanie Roślina ta ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodawana do sałatek, zup, sosów, mięsa wieprzowego oraz baraniny, potraw kuchni włoskiej, ryb, owoców morza. Należy pamiętać, że dodaje się ją pod koniec gotowania. Pochodzenie Pochodzi z południowej Azji dokładniej z Indii. Walory Korzenny zapach i lekko kwaśny orzeźwiający smak zapewniły jej dużą popularność. Baz...
» Opis
Ananas w krązkach
Ananas w krązkach
Ananas kandyzowany to ciekawa propozycja na urozmaicenie smaku wypieków, pyszny dekoracyjny dodatek do słodkiego ciasta. Idealnie nadaje się jako naturalna przekąska zawsze gdy masz ochotę na coś słodkiego. ...
» Opis
Physalis
Physalis
Owoc ten spożywa się na surowo po uprzednim wyjęciu z delikatnej łupinki. Jest niezbyt trwały, dodaje się go głównie do sałatek owocowych, deserów i kompotów. Ten ciekawy owoc świetnie nadaje się do dekoracji potraw. Nie trzeba go wtedy pozbawiać łupinki, lecz tylko lekko ją rozchylić. Pochodzenie Roślina ta pochodzi z Dalekiego Wschodu i rozpowszechniła się w klimacie umi...
» Opis
Figa
Figa
Owoce figowca można spożywać na surowo, suszone, w kompocie czy też dodane do wyrobów piekarniczych. Po upieczeniu stanowią dobrą przekąskę do kawy. Pochodzenie Figi pochodzą z Dalekiego Wschodu. Obecnie figi uprawia się na terenie Morza Śródziemnego i prawie we wszystkich krajach klimatu subtropikalnego USA, Ameryki Południowej, Południowej Afryki i Australii. Walory Fig...
» Opis
Orzech kokosowy
Orzech kokosowy
Młode orzechy są spożywane na surowo, a mleko kokosowe jest cenionym, pożywnym napojem. Z kopry otrzymuje się olej kokosowy, stały w temperaturze pokojowej, używany bezpośrednio do smażenia. Płatki kokosowe dodaje się do wszelkiego rodzaju dań, zwłaszcza do ryżu smażonego na oleju kokosowym, którego każdy powinien spróbować. Pochodzenie Kokosy rosną na palmach kokosowych,któ...
» Opis
Cukinia
Cukinia
Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać. Pochodzenie Szczególną popularnością jarzyna cieszy się w Europie, południowej części Rosji, a takż...
» Opis