Kasztan jadalny
Kasztan jadalny
Z kasztanów można zrobić bardzo dużo potraw. Samo pieczenie, które jest najpopularniejsze można przeprowadzić na różne sposoby w zależności od dodatków. Kasztany można używać do różnego rodzaju sałatek (np. z łososiem), zamiast ziemniaków. Można upiec ciasto lub ciasteczka. Nadziać kurczaka, gęś albo indyka. Można zrobić gołąbki. A wszystko to można zapić piwem z kasz...
» Opis
Migdał
Migdał
Owoce migdałowca zrobiły w kuchni swiatowej zawrotna kariere. Ich wykwintny smak oraz aromat udzielają urody wielu ciastom, tortom, kremom. Z migdałów przyrzadza sie marcepan. Służa również jako przyprawa do niektórych sosów, mies, drobiu, ryżu itp. Warte spróbowania są pieczone migdały w karmelu. Pochodzenie Ojczyzną migdałów jest Azja. Występują również w krajach śród...
» Opis
Migdał prażony w soli
...
» Opis
Orzech brazylijski
Orzech brazylijski
Zmieszane z innymi orzechami nadają się do pieczenia i na przekąskę. Dodaje się je do deserów, sałatek, past serowych. Siekane i mielone są też dodawane do ciast, a także do dań z mielonego mięsa. Pochodzenie Orzechy brazylijskie pochodzą od drzew Yuvia dziko rosnących w tropikalnych lasach Brazylii. Nazywany został od rejonu jego uprawy. Walory Zawierają około 17% białka, 65...
» Opis
Orzech kokosowy
Orzech kokosowy
Młode orzechy są spożywane na surowo, a mleko kokosowe jest cenionym, pożywnym napojem. Z kopry otrzymuje się olej kokosowy, stały w temperaturze pokojowej, używany bezpośrednio do smażenia. Płatki kokosowe dodaje się do wszelkiego rodzaju dań, zwłaszcza do ryżu smażonego na oleju kokosowym, którego każdy powinien spróbować. Pochodzenie Kokosy rosną na palmach kokosowych,któ...
» Opis
Orzech laskowy
Orzech laskowy
Orzechy laskowe spożywa się w stanie świeżym (są wysokokaloryczne). Sproszkowane, w połączeniu z miodem i wodą lub mlekiem powinny pić osoby, którym doskwiera kaszel i katar. Świeżo posiekane orzechy są znakomitym dodatkiem do sałatek i kremów. Pochodzenie Największym producentem na świecie jest Turcja, poza tym duże hodowle w Hiszpanii, Włoszech i na Półwyspie Bałkańskim o...
» Opis
Orzech macadamia
Orzech macadamia
Makadamie to jedne z najdroższych orzechów, dodawane do posiłków jako przybranie sałatek oraz surówek. Nadają się szczególnie do farszów, słodkich kremów i do dekoracji ciast i ciasteczek. Prażone i lekko solone podaje się jako przekąskę. Pochodzenie Pochodzą z puszcz Australii, gdzie zostały odkryte w 1857 roku.Obecnie sprowadzane są z wysp południowego Pacyfiku. Walory Za...
» Opis
Orzech nerkowca
Na ogół nerkowce je się w całości, prażone podaje się na przekąskę do napojów alkoholowych, do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Nerkowce są składnikiem wielu potraw kuchni dalekowschodniej. Pochodzenie Pochodzą z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiane są w wielu tropikalnych regionach, a zwłaszcza w Indiach i wschodniej Afryce. Walory Ze swoją zawartością magnezu (2...
» Opis
Orzech piniowy
Orzech piniowy
Orzeszki piniowe mają delikatny słodko-kwaśny smak.Prażone nadają potrawą niepowtarzalny aromat. Często dekoruje się nimi dania mięsne i z ryżu. Zmielone orzeszki piniowe używa się jako posypke do kawy. Pochodzenie Pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Walory Zawierają dużą ilość tłuszczu....
» Opis
Orzech włoski
Orzech włoski
Orzechy włoskie jest znany przez każdego używane są m.in. do wyrobu chałwy i oleju orzechowego. W kuchni dodawany do ciast i potraw nadaje im niesamowity aromat i smak. Pochodzenie Orzechy włoskie z biegiem czasu dotarły z Azji Środkowej do basenu Morza Śródziemnego. Około 280 roku Rzymianie przewieźli je wraz z innymi drzewkami przez Alpy. Walory Orzech włoski zawiera omega 3 –...
» Opis
Pistacja
Pistacja
Stosowanie Pistacje spożywa się na surowo lub prażone. Solone orzeszki podaje się jako przystawkę, niewolone dodaje się do dziczyzny, wyrobów cukierniczych; ze względu na intensywnie zielony kolor chętnie dekoruje się nimi ciasta i desery.Z nasion wytłacza się olej pistacjowy. Pochodzenie Pochodzą z pogranicza Azji Środkowej i Mniejszej. Uprawiane są w Afganistanie, Iranie, Ira...
» Opis
Płatki migdała
...
» Opis