Ananas
Ananas
Stosowanie Spożycie na surowo lub jako składnik słodkich sałatek czy ciast. Ugotowany jako konfitura albo sos Chutney, pieczony z drobiem lub innym rodzajem mięs. Pochodzenie Krzysztof Kolumb po swojej drugiej przeprawie przez Atlantyk otrzymał ten owoc od mieszkańców Guadeloupes, jako powitalny prezent owoce ananasa. Europejczycy zadbali o jego rozprzestrzenienie się na tropik...
» Opis
Arbuz
Arbuz
Arbuz należy spożywać w stanie surowym. Im jest bardziej czerwony tym jego smak jest bardziej słodszy. Można go również dodawać do różnego rodzaju sałatek np. owocowych lub jako dekoracje. Pochodzenie Obecnie uprawiany jest w wielu krajach, na różnych zamieszkanych kontynentach. Największym producentem są Chiny, a następnie Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuz...
» Opis
Awokado
Awokado
Stosowanie Surowe gotowe do zjedzenia z cytryną, pieprzem i solą, do słodkich sałatek, zmiksowany jako krem lub drink oraz ewentualnie krótko podgrzany jako zupa. Awokado można dodawać zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Bardzo popularne są również kosmetyki z awokado a maseczki w zakładach kosmetycznych są bardzo drogie. Pochodzenie Awokado uprawiano już od około 800...
» Opis
Banan
Banan
Banany nadają się do spożycia w stanie surowym jak i w różnego rodzaju potrawach pieczonych, gotowanych oraz sałatkach. Można je spożywać np. do sałatek owocowych, tortów, jako dodatki do ryb. Z bananów robione są również soki czy mleka. Pochodzenie Główni producenci to: Indie, Brazylia, Ekwador, Filipiny, Chiny, Kostaryka, Izrael. Walory Niektóre z nich działając w pewny...
» Opis
Borówka Amerykańska
Borówka Amerykańska
Owoce są smaczne i mają duże wartości odżywcze. Nadają się do spożycia na surowo, jako owoc deserowy, jak również na przetwory. Pochodzenie Jest na dużą skalę uprawiana w Ameryce Północnej, szczególnie w USA, gdzie wyhodowano prawie wszystkie odmiany uprawne. Borówkę na skalę towarową uprawia się w Rumunii, na Ukrainie, w Holandii, Rosji, Litwie, Nowej Zelandii, Włoszech i ...
» Opis
Cytryna
Cytryna
W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym owoce oraz skórki z owoców są wykorzystywane jako źródło kwasów cytrynowego oraz olejku eterycznego. Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik niemiłego zapachu. Sok z cytryny dodawany również do herbaty, sałatek oraz rożnego rodzaju potraw rybnych. Pochodzenie Pochodzi z południowo-wschodnich Chin. Największe plantacje znajdują się w USA, ...
» Opis
Czereśnia
Czereśnie stosowane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów. Pochodzenie Czereśnia rośnie dziko w Europie oraz w środkowej Azji. W Polsce można ją spotkać na terenie całego kraju. Walory Czereśnie to owoce niskokaloryczne. Zjadanie świeżych czereśni sprawi, że osoby wyczerpane i słabe poczują się znacznie lepiej, warto też zwrócić uwagę na fakt, że ludzie m...
» Opis
Figa
Figa
Owoce figowca można spożywać na surowo, suszone, w kompocie czy też dodane do wyrobów piekarniczych. Po upieczeniu stanowią dobrą przekąskę do kawy. Pochodzenie Figi pochodzą z Dalekiego Wschodu. Obecnie figi uprawia się na terenie Morza Śródziemnego i prawie we wszystkich krajach klimatu subtropikalnego USA, Ameryki Południowej, Południowej Afryki i Australii. Walory Fig...
» Opis
Granat
Granat
Stosowanie Spożycie na surowo lub jako dodatek do słodkich sałatek, drobiu i ryb. Z granatu można przygotować pyszny sok, syrop czy też likier. Pochodzenie Drzewa granatu pochodzą z Persji, przewiezione już w antyku do Indii i Chin a następnie rozpowszechniły się na terenach Morza Śródziemnego. Walory Granaty zawierają 10 - 20% cukrów (głównie glukozy i fruktozy). Są r...
» Opis
Grejfrut Czerwony
Grejfrut Czerwony
Doskonale gasi pragnienie. Grejfrut może być dodatkiem do sałatek warzywnych i owocowych. Może być składnikiem koktajli, deserów i lodów. Przetwarzać na soki i marmoladę. Pochodzenie Pochodzą z Południowej Azji; obecnie uprawiane na całym świecie w strefach podzwrotnikowych i tropikalnych. Walory Jest owocem nisko kalorycznym, wpływa pozytywnie na trawienie, przyspiesza przemian...
» Opis
Gruszka Abbe Fetel
Gruszka Abbe Fetel
Ma łagodny i trochę kwaskowy smak jak każda gruszka najlepiej smakuje na surowo.Ich miąższ jest soczysty, rozpływający się w ustach. Poprzez swój kszatałt stosowana jest do ozdoby deserów i sałatek. Pochodzenie Gruszka Abbe Fetel pochodzi z ogrodu mnicha Abbé Fétel z roku 1866. Obecnie uprawiane głownie we Włoszech i Francji. Walory Owoc nie odbiega walorami od innych z rod...
» Opis
Jabłko Gloster
Jabłko Gloster
Gloster jest wyśmienity do spożycia na surowo, ponieważ jego miąższ brązowieje bardzo powoli. Nadaje się również do sałatek owocowych, deserów i ciast. Ten owoc ma charakterystyczny aromat i smak, używa się go do nadziewania pieczonego drobiu. Pochodzenie Gloster to wynik skrzyżowania miedzy odmianą Glockenapfel i Richared. Tę odmiane odkryto w Niemczech i szybko rozpowszechni...
» Opis
Jabłko Granny Smith
Jabłko Granny Smith
Nadaje się doskonale do spożycia na surowo, ale również do pieczenia lub gotowania oraz różnych deserów jako dekoracja. Idealnie nadaje się do sałatek owocowych, ciast, koktajli i kompotów. Pochodzenie Ta „zielona odmiana” przybrała znaczenia w Europie w drugiej połowie XIX wieku i rozpowszechniła się bardzo szybko głównie we Francji i we Włoszech. Walory Jabłka zawi...
» Opis
Karambole
Karambole
Karambole można spożyć na surowo jak również jako dodatek do tortów lub do dekoracji, jako dodatek do słodkich i soczystych sałatek, uduszone na kompot i zagotowane jako konfitura. Pokrojona karambola ma kształt gwiazdy dzięki czemu w pubach i restauracjach używana jest jako ozdoba do deserów i drinków Pochodzenie Owoc pochodzi z klimatu tropikalnego głównie Południowej Azji....
» Opis
Khaki, Szaron
Khaki, Szaron
Owoce spożywa się na surowo, ich smak jest określany pomiędzy morelą i pomidorem. Spożywa się je gotowane, kandyzowane, przerobione na dżemy, galaretki, czy lody. Pochodzenie Pochodzi z Chin i Japonii. W krajach tych jest uprawiana, tak jak i we Włoszech, Grecji, Hiszpanii, Brazylii, Kalifornii, południowej Azji. Izrael eksportuje kaki jako tzw. "owoc Szarona". Walory Owoc zawiera 19...
» Opis
Kiwi Gold
Kiwi Gold
Owoc kiwi spożywa się na surowo, jest dodawany do sałatek lub wykorzystywany do produkcji marmolady lub napojów. Miąższ owocu ma słodko - kwaskowaty smak. Z owoców kiwi sporządza się również kojący balsam do warg. Pochodzenie Pochodzi z Chin. Obecnie roślina jest uprawiana nie tylko w Nowej Zelandii, ale też w Australii, Kalifornii, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródzie...
» Opis
Kiwi luz
Kiwi luz
Owoc kiwi spożywa się na surowo, jest dodawany do sałatek lub wykorzystywany do produkcji marmolady lub napojów. Miąższ owocu ma słodko - kwaskowaty smak. Z owoców kiwi sporządza się również kojący balsam do warg. Pochodzenie Pochodzi z Chin. Obecnie roślina jest uprawiana nie tylko w Nowej Zelandii, ale też w Australii, Kalifornii, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Ś...
» Opis
Limonka
Limonka
Limonke używa się jako dekoracja oraz przyprawe do panierek i mięsa mielonego. Owoc wykorzystuje się do produkcji marmolady. Z limy produkuje się również sok, posiadający intensywny smak, dlatego używa się go jako dodatek do napojów np. lemoniady, sałatek owocowych i warzywnych, do ciast, ryżu, lodów. Pochodzenie Limety, jedne z najbardziej wrażliwych na zimno owoców cytrusowyc...
» Opis
Mango
Mango
Owoc mango jest jednym z najsmaczniejszych owoców świata. Spożywane na surowo lub jako dodatek do słodkich sałatek, pocięte w kostkę do napoi alkoholowych. Zmiksowane jako kremy lub drinki. Uduszone na kompot i ugotowane jako konfitura. Pochodzenie Mango uprawiało się w Indii już ponad 4000 lat temu .Obecnie mango rosną we wszystkich regionach z tropikalnym do subtropikalnego klima...
» Opis
Marakuja
...
» Opis
Melon Galia
Melon Galia
Galia to stosunkowo nowy gatunek melona. Melony galia - słodkie i aromatyczne - mają złoto-zieloną skórkę i jasnozielony miąższ. Dojrzałe i słodkie melony zazwyczaj jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki i w kostkę. Melony dodaje się do sałatek, kompotów i deserów, robi się z nich lody, sorbety i zupy na zimno, przyrządza dżemy oraz czatneje. Pochodzenie Nazwa g...
» Opis
Melon Kantalupa (Quantalupe)
Melon Kantalupa (Quantalu...
Melon kantalupa ma pomarańczowy, bardzo słodki i aromatyczny miąższ. Kantalupy są bardzo delikatne i źle się przechowują. Owoce są kuliste lub elipsoidalne, żebrowate, ze złoto-zieloną, lekko popękaną skórką z guzkami lub brodawkami. Dojrzałe i słodkie melony zazwyczaj jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki i w kostkę. Melony dodaje się do sałatek, kompotów i ...
» Opis
Melon Żółty (Miodowy)
Melon Żółty (Miodowy)
Melony miodowe mają kształt piłki do rugby zamiast zwykłego, okrągłego kształtu melona. Wewnątrz melona znajduje się miąższ, którego kolor może przechodzić od jasnej zieleni w żółć, zaś słodki, odświeżający i delikatny smak w pełni odpowiada nazwie. Dojrzałe i słodkie melony zazwyczaj jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki i w kostkę. Melony dodaje się d...
» Opis
Physalis
Physalis
Owoc ten spożywa się na surowo po uprzednim wyjęciu z delikatnej łupinki. Jest niezbyt trwały, dodaje się go głównie do sałatek owocowych, deserów i kompotów. Ten ciekawy owoc świetnie nadaje się do dekoracji potraw. Nie trzeba go wtedy pozbawiać łupinki, lecz tylko lekko ją rozchylić. Pochodzenie Roślina ta pochodzi z Dalekiego Wschodu i rozpowszechniła się w klimacie umi...
» Opis
Tamarillo
Tamarillo
Owoc ma słodko - gorzki smak. Może być spożywany świeży, ale należy oddzielić cierpką skórkę od miąższu przez sparzenie gorącą wodą. Przysmakiem jest tamarillo z serem lub szynką. Z tego owocu uzyskuje się pyszny sok, dżem, sos i różnego rodzaju zaprawy do lodów. Pochodzenie W latach sześćdziesiątych owoc nazwany został przez nowozelandzkich handlowców tamarillo, na...
» Opis