Bakłażan
Bakłażan
Owoce oberżyny spożywa się gotowane, smażone, nadziewane, można je również dodawać do potraw typu curry. Po obraniu bakłażana dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać - pozbawia się go wtedy ewentualnego gorzkiego smaku.Bakłażany są również stosowane za zapiekanki. Pochodzenie Bakłażany pochodzą z Indii, gdzie rosną w stanie dzikim. ...
» Opis
Cukinia
Cukinia
Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie, podaje się je na surowo, smażone, pieczone, duszone, gotowane. Przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, napoje, desery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, aby większe kabaczki o grubszej skórce obierać. Pochodzenie Szczególną popularnością jarzyna cieszy się w Europie, południowej części Rosji, a takż...
» Opis
Fasolka Szparagowa
Fasolka Szparagowa
Fasolkę najczęściej przyrządzamy na ciepło z masłem i tartą bułką. Bardzo smaczne są sałatki, np. ugotowana i ostudzona fasolka szparagowa z pokrojonym pomidorem, cebulką dymką z majonezem. Fasolkę szparagową można pasteryzować. Pochodzenie Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce wyłącznie jako roślina uprawna. Walory Fasolka jest niskokaloryczna /około 40 k...
» Opis
Imbir Świeży
Imbir Świeży
Imbir jest zdecydowany i wyraźny. Pachnie trochę cytrusowo i słodko, w smaku jest pikantny, a także orzeźwiający. Dodany do ciężkich, tłustych dań czyni je lżejszymi, równoważy. Rzadko jest jedyną przyprawą - zestaw z czosnkiem i chilli jest nie do pobicia, ale dobrze łączy się również z kuminem i kolendrą, pieprzem czarnym i seczuańskim, goździkami, anyżem, cynamonem, kard...
» Opis
Kalafior
Kalafior
Częścią jadalną są wierzchołki wzrostu, a nie pąki kwiatowe, jak większość ludzi uważa, co jest błędem. Najcenniejsze odmiany charakteryzują się białym lub jasnokremowym zabarwieniem. Waga róży kalafiora waha się w granicach od 25 dag do 2 kg. Pochodzenie Pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie...
» Opis
Koper Włoski
Koper Włoski
Koper włoski bardzo dobrze pasuje do ryby. Również jako dodatek do słynnej zupy z kapusty, która sprzyja odchudzaniu sie. Można spożywać go w wersji smażonej jak i na surowo. Pochodzenie Koper włoski pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. W stanie naturalnym spotykany jest obecnie także na Krymie i Kaukazie. W Europie centralnej i Ameryce Północnej, znany tylko w uprawie. Walory ...
» Opis
Papryka Chili Tao Tao
Papryka Chili Tao Tao
Czerwone papryczki chili TaoTao są świetnym dodatkiem do gotowanych i smażonych dań mięsnych, różnego rodzaju sosów, zup i sałatek. Cenione są przez wielbicieli ostrych potraw, za swoją wyjątkową pikantność. Pochodzenie Pochodzi z Tajlandii Walory Papryczki chili posiadają szereg właściwości korzystnych dla zdrowia. Po pierwsze, zapobiegają zapaleniom oskrzeli i przeziębie...
» Opis
Pomidor Szery
Pomidor Szery
Najlepiej jeść je na surowo. Doskonałe jako składnik sałatek, kwaszonej kapusty, różnego rodzaju szaszłyków oraz do kebabów. Są wyjątkowo dekoracyjne. Pochodzenie Pomidor pochodzi ze Środkowej lub Południowej Ameryki, skąd został przywieziony do Europy. Walory Spożywanie pomidora zaleca się w dietach przeciw otyłości (owoce są niskokaloryczne oraz przeciwdziałają zaparci...
» Opis
Sałata Endywia
Sałata Endywia
Należy do warzyw i jej liście odziomkowe używane są w charakterze sałaty. Ma pikantny, gorzkawy smak. Dobrze komponuje się z ostrymi serami i z dodatkiem orzechów. Z jej liści przyrządza się smaczne sałatki. Pochodzenie Endywia pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i Azji Południowej. Znana była już w starożytności. W Europie uprawiana od XVI wieku. Walory Zawiera więcej z...
» Opis
Sałata Radicchio
Sałata Radicchio
Sałata radicchio, dzięki swej intensywnej barwie służy do dekoracji. Pięknie kontrastuje z jasnozielonymi liśćmi sałaty karbowanej, zobacz przepis: Zielona sałata z serem gorgonzola. Pasuje do prosciutto – surowej szynki, można ją przyprawiać sokiem z cytryny albo octem balsamicznym. Dodaje się ją także do makaronów i risotto, pokrojoną i podduszoną na maśle w winie lub sosie ...
» Opis
Seler Naciowy
Seler Naciowy
Nasiona selera (aktualnie owoce) posiadają ciepły, aromatyczny oraz ostry, cierpki smak. Są używane jako przyprawa w produktach spożywczych. Olejek aromatyczny otrzymywany z nasion w procesie destylacji jest również używany jako przyprawa do potraw. Pochodzenie Pochodzi z rodziny baldaszkowatych. Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w słonych glebach w pobliżu wybrzeży mors...
» Opis
Szparagi Białe
Szparagi Białe
Szparagi opisywane są jako jedne z najsmaczniejszych warzyw. Charakteryzują się delikatnym smakiem i komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Znana jest także zupa szparagowa. Szparagi można również zapiekać w piecu lub grillu. Pochodzenie W Polsce dziko rośnie w południowej części kraju. Zasięg obejmuje środkową i południową Europę (na p...
» Opis
Ziemniak Batat
Ziemniak Batat
Batat jest stałym elementem niektórych pikantnych, aromatycznych warzywnych potraf curry stanowiąc w nich doskonałe źródło węglowodanów. węglowodanów postaci prazonej lub smażonej podaje się go z sosami lub piecze z niego pewien rodzaj chleba. Prawdziwym smakołykiem jest puree przygotowane z pieczonych patatów i śmietany. Pochodzenie Pochodzą pierwotnie najprawdopodobniej z Amer...
» Opis