Bazylia
Bazylia
Stosowanie Roślina ta ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodawana do sałatek, zup, sosów, mięsa wieprzowego oraz baraniny, potraw kuchni włoskiej, ryb, owoców morza. Należy pamiętać, że dodaje się ją pod koniec gotowania. Pochodzenie Pochodzi z południowej Azji dokładniej z Indii. Walory Korzenny zapach i lekko kwaśny orzeźwiający smak zapewniły jej dużą popularność. Baz...
» Opis
Estragon
Dodaje się go do omletów, szparagów, krabów, jajek na twardo, twarożku. Stosuje się go również do przyprawiania zup, sosów, farszów, dań rybnych, potraw z drobiu, duszonego mięsa wołowego i cielęcego, steków, sałat oraz surówek ze świeżych warzyw i owoców. Nadaje się do kiszenia ogórków. Służy do produkcji octu estragonowego lub ziołowego Pochodzenie Ojczyzną estragonu ...
» Opis
Kolendra
Kolendra
Stosowanie Roślina ta stanowi pospolitą przyprawę kuchenną o bardzo intensywnym smaku. Jest ona stosowana w kuchni azjatyckiej, portugalskiej, marakońskiej oraz orientalnej. Świeże listki kolendry są doskonałym dodatkiem do ciast, pierników i kruchych ciasteczek, a także do przyprawiania sosu pomidorowego, sałatek oraz ryżu. Dojrzałe owoce są przyprawą stosowaną do konserwowania...
» Opis
Magi (Lubczyk)
Magi (Lubczyk)
Stosowanie Roślina ta jest doskonała do przyprawiania baraniny, masła ziołowego oraz sałatek. Ma zastosowanie do różnego rodzaju sosów, zup (przede wszystkim z warzyw strączkowych i jarzynowych), jajeczniczy, ryb oraz potraw z ryżu, kasz i drobiu. Aktualnie wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, przyprawy "Maggi", różnorodnych kostek bulionowych i zup błyskawicznych. Pochodze...
» Opis
Majeranek
Majeranek
Stosowanie Roślina ta ma największe zastosowanie do kiełbas, tłustych pieczeni oraz dań z ziemniaków i warzyw. Przyprawia się nią również różnego rodzaju farsze, pieczone mięsa oraz dania z roślin strączkowych. Pochodzenie Roślina pochodzi z południowo-wschodniej części rejonu basenu Morza Śródziemnego i południowej Azji. Głównymi producentami majeranku są: Egipt, F...
» Opis
Melisa
Melisa
Stosowanie Ze względu na walory smakowe świeże liście doskonale pasuja do sałatek, potraw z ryb i drobiu nadając im cytrynowy smak. Ma również zastosowanie do przyprawy soków, warzyw i zup. Pochodzenie Pochodzi ze wschodnich rejonów śródziemnomorskich. Walory Melisa ma lekko cytrynowy, a zarazem silny i odświeżający aromat. Ma działanie wzmacniające i uspokajające. Ko...
» Opis
Mięta
Mięta
Stosowanie Roślina ta ma szerokie zastosowanie. Służy, jako przyprawa do pieczonej baraniny, zapiekanek, mięsa jagnięcego i kurczaków. Przygotowuje się z niej herbatki lecznicze i aromatyzuje spirytus. Jest również dodawana do duszonej kapusty, marchwi, grochu i porów oraz w niewielkiej ilości do zup jarzynowych, owocowych, ziołowych, sałatek, potraw z ryb i sera. Pochodzenie J...
» Opis
Oregano
Oregano
Stosowanie Roślinę te dodaje się do potraw mięsnych: duszona wieprzowina, wołowina, cielęcina i jagnięcina, klopsy i farsze z mięsa mielonego; sosów (pomidorowych) sałatek i zup. Jest bardzo dobrym składnikiem do przyprawiania warzyw takich jak: bakłażan, papryka, cukinia, cebula, warzywa strączkowe, serów krabów i ryb. Jest podstawową przyprawą do pizzy, spaghetti, pomidorów...
» Opis
Pietruszka ozdobna
Pietruszka ozdobna
Stosowanie Natkę pietruszki stosuje się do kanapek jak i surówek, zup, sosów, mięs, kasz, ryżu, jaj, pieczonych ziemniaków, farszów mięsnych praktycznie do wszystkiego. Wskazane jest jej spożywanie przez cały rok. Pochodzenie Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich. Walory Jest bardzo efektowna, jako element dekoracyjny. Ładnie pachnie, a smak mówi sam za siebie. Powoduje nasze le...
» Opis
Rozmaryn
Rozmaryn
Stosowanie Dzięki specyficznemu aromatowi i smakowi rozmaryn bardzo dobrze komponuje się z: dziczyzną, baraniną, mięsami siekanymi, pieczeniami jagnięcymi i wieprzowymi oraz wędlinami. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków, pizzy, sałatek, makaronów i marynat. Stosowany jest również do aromatyzowania likierów i wódek żołądkowych. Rozmary...
» Opis
Szałwia
Szałwia
Ma bardzo gorzkawy smak, dlatego należy używa jej oszczędnie. Zbyt duża ilość nadaje potrawie nieprzyjemny zapach. Stosuje się ją do tłustych mięs: baraniny, wieprzowiny, a także drobiu: gęsi, kaczki; ryb: węgorza, śledzia. Doskonale komponuje się z daniami, których składnikami są pomidory, kapusta i groch. Duże zastosowanie znalazła zwłaszcza w kuchni włoskiej. Zawiera dużo...
» Opis
Tymianek
Tymianek
Stosowanie Ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Najczęściej stosowany do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków, kiełbasy, sera i jaj smażonych na bekonie. Tymianek jest używany do marynat, octu ziołowego, do kiszenia i marynowania ogórków. Znakomicie nadaje się do potraw z roślin strączkowych, wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów. Działa idealnie do usu...
» Opis